Големият брат усмирява младите калпазани
От видеонаблюдението в училищата има полза, макар и системата да не е доизкусурена

На снимката:Според директора на "Механото" Димитър Шишманов, по-важен е фактът на записването, а не на наблюдението от камерите.

20 000 лева е готова да инвестира до края на годината бургаската община в изграждането на видеонаблюдение в училищата. Това предвижда стартиралата в началото на тази седмица програма “Охрана и безопасност”. Идеята е начинанието – част от стратегията за борба с агресията в училище -  да продължи и догодина, като крайната цел е във всички учебни заведения да функционира надеждна система за видеонаблюдение.
Всевиждащото око на “Големия брат” от пролетта на тази година не е новост за школата. Всички бургаски средни училища получиха видеокамери от просветното министерство, с които да бъде контролирано провеждането на матурите. В “неизпитно” време те спокойно могат да бъдат използвани за охрана.
“Договорката с министерството е точно такава – техниката да се използва рационално за тази цел и директорите няма защо да се притесняват”, казва доц. Таня Борисова, началник на Регионалния инспекторат по образование. На монитор в нейния кабинет в Бургас може да се наблюдава картина от камерите в 48-те средни училища на Бургаска област. При това записът се пази 2 месеца, което Борисова оценява като изключитлно полезно при проверка на различни сигнали, жалби или произшествия. По думите й към системата могат да бъдат включени допълнително още камери - “Стига да има кой да ги осигури”, подчертава тя.
Камерите са много нужни, убеден е и Коста Папазов, директор на Професионалната гимназия по електроника и електротехника. Коридорите и в няколко лаборатории отдавна се наблюдават, част от камерите са с “нощно виждане”. Дори и когато мониторът в директорския кабинет е изключен, техниката работи 24 часа в денонощие, а записите се пазят един месец.
“Преди да поставим техниката, направихме родителска среща и питахме – никой не се обяви против видеонаблюдението, напротив – подкрепиха го. Камерите определено респектират учениците и имат наистина възпиращ ефект”, убеден е Папазов. И привежда пример, когато – в рамките на неудачна ученическа шега – на момче е скрит телефонът. Бърз преглед на записа от камерата разкрива “шегаджиите”.
Училището не разчита само на подаръци от  МОМН и освен десетте “министерски” камери е монтирало в сградата още 16, свои.
Шест от тях са за външно наблюдение – оглеждат двора и входа на школото. Има защо, тъй като – главно в почивните дни – се случват произшествия. “ Благодарение на тях, например, полицията хвана малък ученик, който риташе топката именно по камерите! А веднъж дори помогнахме на МВР, когато до нашата сграда стана побой”, казва директорът.
Големият проблем, според него, е, че цялата система за видеонаблюдение трябва да е “вързана” с МВР. “Какво да направи вечер нашият пазач. Той просто няма как да реагира, освен да регистрира присъствие на хора”, пита се Папазов.
До голяма степен мнението му се споделя и от Димитър Шишманов, директор на ПГ по механоелектроника и електротехника. “Камерите определено имат силен психологически ефект. Имаме 36 камери, 20 от тях са от министерството. Разположили сме ги в коридорите, в класни стаи, на входа, из двора... но ни трябват още 7-8, защото районът е огромен“, посочва той.
Според него не наблюдението е най - важното, а записът. Той се пази двадесет дни, като файловете могат да се архивират. Камерите в коридорите могат да се наблюдават от зам.-директора и портиера.
За Шишманов е важен и въпросът какъв е статутът на охраната, какво може тя да прави. „С учениците охраната няма проблем – самото й присъствие е достатъчно. Но ако влезе агресивен външен човек?
Хубаво е камерите да са включени към интернет, ама те са скъпи. Денонощната охрана също е скъпа и се отказахме. А има и природни бедствия. Един отворен прозорец големи бели може да докара!“, посочва директорът . Паник бутон, свързан с МВР, би  бил удачно решение според него.
С охраняването на училището и с видеонаблюдението има големи проблеми в СОУ “Кирил и Методий”. “След редовната сесия на матурите камерите бяха изнесени в коридорите. За поправителната обаче пак бяха вкарани в залите и сега коридорите са без наблюдение – обслужващата фирма не ги върна, трябвало им разрешение от МОМН! При това 13 камери не могат всичко да обхванат, а на най-важните места – пред класните стаи на малките ученици – няма”, твърди директорът на училището Рени Николова.
Според нея системата изобщо не е доизкусурена. Някъде камерата показва главата на учителя, другаде – последните чинове в стаята. При това на монитора изобщо не личи коя видеокамера кой кабинет показва, образът е неясен. “Имам над 1 000 ученици. Мога ли визуално да ги познавам всички, за да разбера коя паралелка виждам?”
Проблемът с охраната също е сериозен. Централното школо е разкрило четвърти, допълнителен щат и сега охраната е 24 часа в денонощие. Но при съществуващото заплащане обучени хора не се хващат с тази работа, а само пенсионери. “На дете се падат 10-11 лева годишна такса за охрана. Но няма как да се съберат задължително. В момента “висим” с 1 600 лева”, посочва Николова.
По думите й ефективната охрана на сградата и двора не е по силите на учебните заведения. Трябва да се мисли за някаква централизирана система за всички училища, от която да има наистина полза.
Още през август полиция и педагози дискутираха възможността охранителните камери в бургаските училища да бъдат свързани в една мрежа с МВР. Идеята е така по-ефективно да се гарантира сигурността на децата. За съжаление – поне засега – цялостна система няма как да бъде реализирана.
“Истината е, че за първи път у нас именно в Бургас се зароди идеята за единно видеонаблюдение в града. Тя беше на предишния началник на ОД-МВР Павлин Димитров, сега вече зам.-министър. Но се оказа, че в предложения вид системата е невъзможна за реализация”, казва Цветелина Рандева, офицер по превенцията и говорител на Областната дирекция на МВР.
Според нея основните проблеми са два – мрежата, която да обедини ситемите за видеонаблюдение, и специализираният софтуер. “Да предположим, че се обяви търг за изграждането на мрежата от всички частни и локални камери с централен контролен пулт в МВР. Която и фирма да спечели поръчката, тя ще се сблъска с нуждата от кабелна мрежа. Поне в момента единственият вариант е да се ползва чужда такава, но срещу наем!”
По думите на Рандева още по-сложно е със специализирания софтуер за полицейски нужди. Защото, за да бъде ефективен видеоконтролът, освен за общо наблюдение е нужен специален програмен продукт и за разпознаване на лица и автомобили. Такъв, разбира се, има в чужбина, но е изключително скъп.
“Трима човека на смяна обезпечават целия център на Амстердам чрез видеонаблюдение. Например, софтуерът подава видео и звуков сигнал, ако пешеходец се движи с по-висока от средната скорост при ходене, т.е. бяга. Лицето се локализира и проследява, докато полицията реагира. Така не се хабят и човешки ресурси за патрулиране”, посочва тя.
Като добър пример и надежда за бъдещето на системата за видеонаблюдение тя посочва проекта на Ротари клуб “Бургас”. В момента ротарианците реализират идеята Професионалната гимназия по туризъм да бъде оборудвана с камери. “Училището е в невралгична точка на града. Това е рисков район, особено дворът – вечер там се събират всякакви хора – алкохолици, клошари, наркодилъри”, подчертава Рандева.
Ако проектът се осъществи, може впоследствие да се включат и  външните камери на БСУ и така ще се обезопаси районът около Новата поща. Това е необходимо и за сигурността на възрастните хора, които си взимат пенсиите оттам, и за пътната безопасност, понеже мястото е с доста произшествия.
Но безспорно най-голямата въпросителна пред проекта “Охрана и безопасност” ще бъдат основните училища и детските градини. Инвестициите в тяхната охрана ще трябва да бъдат сериозни, а функционираща система едва ли ще бъде изградена само за година-две.