Президентът на Ротари Интернешънъл похвали България
Ротари обществото в България е едно от най-бързо развиващите се в света в момента. Това каза пред журналисти в Поморие президентът на Ротари Интернешънъл Джон Кени, който е на тридневно посещение у нас.
Преди България Кени е посетил Ротари-клубовете в Латвия и Унгария.

  „Избрах да дойда във вашата страна, защото тук нашата организация имат забележителен успех. В рамките на 20 години след падането на тоталитарния режим в България са създадени 86 Ротари клуба, което е огромен успех“, каза Джон Кени. „За мен обаче е важно не количеството, а качеството. Затова и посъветвах ръководителите да считат за успех, ако броят на членовете в техните клубове в края на годината е нараснал дори и само с един човек“, допълни той.
Джон Кени каза още, че стратегическите цели пред Ротари Интернешънъл към момента са три: опазване на чистата вода, здравето и борбата с глада, както и ограмотяването. Без петрол можем да живеем, но без вода това е невъзможно.
Всички искаме да има мир, но как да стане това, ако милиони хора нямат какво да сложат в стомаха си. Те просто нямат какво да губят, в резултат на което и започват размирици и войни, обясни Кени.
Ограмотяването пък считам, че е единственият начин да се преборим с глада и нищетата в страните от Третия свят, обясни той.
Джон Кени каза още, че една от основните цели на Ротари Интернешънъл е била унищожаването на детския паралич. „Това стана наша кауза през 1985 г. До момента успехът ни е 99 %, но остана 1 %, за да си свършим работата докрай. От целия свят тази болест остана да върлува само в четири държави – Индия, Пакистан, Афганистан и Нигерия. Това е предизвикателството сега пред нас“.
Дистрикт-гуверньорът за България за 2009-2010 г. Пламен Минев обясни, че най-голям успех ротарианството у нас бележи сред младите. Има два типа младежки организации – Интеракт – за до 18-годишни и Ротаракт – от 18 до 30 години. Бъдещето ни е добро, щом успяваме да привлечем младите, каза оптимистично Минев.

Ротари Интернешънъл е доброволческа хуманитарна организация с нестопанска цел, съставена от разпръснати по целия свят клубове, известни като Ротари клубове. В света има повече от 32 000 клуба в над 200 държави с над 1,2 милиона членове.
Ротари не е свързана по никакъв начин с религиозните и политическите убеждения на своите членове. Насърчавайки хуманизма и почтеността във взаимоотношенията между хората, Ротари зачита личната свобода на всеки човек. Затова и тя е преследвана от тоталитарните и недемократичните режими по света, а се радва на добър прием във всички демократични общества.