Интернатът - може ли сираче да живее върху 2000 евро/кв.м

Някога за бедните деца се грижил цял Бургас, сега законите на пазара са безмилостни

Приятели от Холандия и Германия на Ротари клуб - Бургас дариха над 110 хил. долара лични средства

Домът за деца и юноши "Александър Г. Коджакафалията" стана скандално известен след излъчените клипове с порносцени с участието на деца от дома, рекламиращи уж филма "Баклава". Обществеността беше потресена, държавните институции побързаха да посипят главите си с пепел, а общински съветници - да "ликвидират" "язвата на конфликта". Започнаха дебати по преместване на интерната и промяна предназначението на сградата. В Бургас тръгнаха слухове, че всъщност се подготвя тайна приватизация на сградата и прилежащия терен, които нямат нищо общо с образователните цели.  
"Имаме опасения, че с "Баклава" това се е целяло и се постига. Вместо да се оправят проблемите, те се задълбочават. Тук може да израсне Бизнесцентър с европейски вид, но ако домът се премести в периферията на града, за децата ще стане по-зле", каза председателката на Училищното настоятелството и на Независимо женско дружество "Самосъзнание" Снежана Стоянова. 

Как "реформата" роди проблемите

Истина е, че скандалите в бургаския интернат не са от днес. Преди 4 години директорката Ирина Иванова става кмет на град Българово, но не освобождава щата в дома. Като временни директори през това време тук се сменят осем човека.
Междувременно стартира социална програма на МС за интеграция. Децата са разпределени в десетина градски училища и попадат абсолютно неподготвени в реална среда на общуване, в която срещат и неприязън от съучениците си. Ако в своя дом сираците са сред себеподобни, то навън са сами и често се защитават със сила. Сега, след "демонизирането" на дома им, социализирането ще бъде още по-трудно, смятат педагози.
Най-много се задълбочават скандалите след преструктурирането на интерната и преминаването му на подчинение от Министерство на образованието към Министерство на социалните грижи. Тогава социалните започват да прибират тук и деца с противообществени прояви, често без посочените в закона изисквания и документи. Те именно поставят в риск останалите деца. Ако допреди 4-5 години имаше танцови и певчески състави, кръжоци по рисуване, ако възпитателите обучаваха децата на фокуси, акробатика, бойни изкуства, сега в този дом се насажда единствено негативно отношение - при това положение децата няма как да не отговорят със злоба и лошотия, разказват настоятели.
Според Бочко Бочев - директор на едно от училищата, където са разпределени да учат интернатски деца - "Братя Миладинови", проблемите идват от това, че "Социални грижи" и отдел "Закрила на детето" нямат ясни критерии и правила как да приемат деца и да се грижат за тях.
Самият персонал на дома се раздира от противоречия. От януари м.г. са назначени трима социални работници. След като домът вече е социална институция, в неговото управление трябва да има хора, завършили "Социални дейности" или "Социална педагогика", жалват се новоназначените. Според тях досегашните възпитатели са узурпирали властта и ги третират като помощен персонал.
"Постепенно редът и дисциплината в дома се променяха в отрицателна посока, а заедно с това и отношението на обществото към него. Аз самата се чудех кога "пожарът"ще пламне", споделя председателката на настоятелството Снежана Стоянова.
Всъщност, заради така наречената "реформа", в този дом най-нежелани вече са именно настоятелите. Още предходната общинска управа иска от Настоятелството да предаде документацията в общината. Формалният повод е, че това вече не е училище и новата ситуация не изисква настойничеството от Настоятелство.
"Настоятелството работи като юридическо лице, това са документите, с които можем да удостоверим какви решения сме вземали и как сме изразходвали средствата", каза арх. Петко Йовчев, който в настоятелството представлява Ротари клуб.
За пълна реконструкция на сградата на дома на ул. "Стефан Стамболов" 21 и обзавеждане Ротари-Бургас провежда дарителска акция, заедно клубове от Щаде - Германия и Лекеркерк - Холандия, като ротарианците от трите държави са вложили общо около 110 хил.долара лични средства. Те посвещават децата в християнската вяра и полагат допълнителни грижи за кръщелниците. "Нещата, които сега се случват, силно ни безпокоят, защото ние трябва да информираме нашите приятели, а последствията ще са, че ще бъдем отрязани от възможностите за външно финансиране по такива социални проекти", тревожи се арх. Йовчев.
Според него, ако в местния парламент надделее мнението за използване на сградата за други цели, дори за образование, тя трябва да бъде съборена, защото е мислена за интернат и така е конструирана - със стаи, санитарни възли, столова и всички присъщи за един дом елементи.

Позициите

Неофициално се коментират проекти за Медиен център, хотел, бизнессграда, но заинтересованите официално отричат. Схемата, при която общински имоти в града се преотдават от местната управа за учебни заведения, а след това там израстват кооперации, обаче е отработена и може би това дава поводи за нови съмнения. Има поне два такива спорни случая, единият от които е обект на преразглеждане в момента от настоящата общинска управа.
"Много бизнескръгове биха имали интерес да построят на това място я бизнесцентър, я хотел, но не дават и дума да се спомене открито за това", коментира регионалният председател на Клуб "Журналисти срещу корупцията" Красимир Калудов.
Лидерът на партия "Средна европейска класа", представена в местния парламент, строителният предприемач Георги Манев е категоричен, че домът не предава европейски вид на Бургас и тази 100-годишна сграда трябва да смени облика си.
На друго мнение е областното ръководство на Движение за социален хуманизъм /ДСХ/. "Децата трябва да се интегрират, а не да се поставят в изолация. Не с местене на интерната, а с контрол и качество на обучението и възпитанието ще се решат проблемите. Който предлага обратното, не е застрахован, че няма да бъде обвинен в опит за скрито придобиване на сградата", смята лидерът на ДСХ Ивайло Зартов.
Лидерът на "Роден край" и бивш общински съветник Ивайло Дражев смята, че сградата не може да стане частна, поне не след такъв медиен шум. Това би означавало промяна на статута, което вече би предизвикало скандал. Той твърди, че интересът на някои общински съветници е там да се прехвърли Общинския съвет и част от администрацията на общината. Общинският съвет сега заседава в отстъпена от Бургаския свободен университет зала.
"В самия център на Бургас има дарени и ниви, да виждате някой да оре? В цял свят дарители правят дарение, то изпълнява предназначението си и след това се трансформира. А защо никой не повдига въпроса за училищата и читалищата по селата, които се продават за промишлени цели", запита настоящият председател на Общинския съвет и бивш кандидат за кмет на "Атака". Валери Симеонов.
Той смята, че "преместването ще ограничи достъпа на външни лица и ще продължи да се изпълнява и волята на дарителя - институцията да бъде разположена в едно по-спокойно и защитено място, извън града".
Намеците от страна на общински съветници в настоящия местен парламент за интереси към сградата обаче го ядосаха. "Нито съветник от "Атака", нито от ГЕРБ си е набелязал този парцел, както правеше това старата администрация. Нея затова именно я свалихме, за да покажем, че сме различни", гарантира Симеонов от трибуната на местния парламент.

Каква ще е развръзката

"Времето ще покаже", така съветничката от ГЕРБ Златина Дукова отговори на въпрос какви са интересите към сградата в центъра на града. Все още тече процедурата за избор на нов директор. Досъдебното производство срещу виновниците за създаването на скандалните клипове не дава конкретни признаци. Медийната кампания отшумява. Единствено 88-те деца от бургаския интернат остават.


--------------------------------------------------------------------------------
Какво ни завещаха предците
Сиропиталищата от тоталитарно време са изолирали децата в най-затънтените села. Този дом се е запазил в града благодарение волята на бургазлии от миналия век, които са се отличавали със своята благотворителност и европейска култура. Общината е отпуснала терена за строеж и на 22 септември 1912 г. се полагат основите на бъдещото сиропиталище. Инициатори са местни хора от Женско благотворително дружество "Милосърдие". Още през 1911 г. дружеството отчита 30 000 лева капитал от дарени лични средства и решава, че може да пристъпи към построяване на сиропиталище с име "Царица Елеонора".
Общината дарява празно място и 5 000 лева  общински средства за започване на строежа. Баба Ганка Хаджипетрова подарява частен имот - място срещу тогавашната сладкарница "Малина" и парите от продажбата му отиват в полза на сираците. С тях две години по-късно се построява и социална трапезария на площада, който сега носи нейното име - Баба Ганка.
Още един човек, наречен от всички "Бащата на града", помага за идеята. В знак на благодарност интернатът сега носи неговото име - "Александър Георгиев -Коджакафалията". Архивите пазят завещанието му от 1911 г., в което той посочва, че наред с оземляването на стотици нуждаещи се семейства и на църквата с имоти, завещава на сиропиталището, основано от Женско дружество "Милосърдие", половината си имоти в границите на града със задължението "от добитите от тях приходи дружеството да се грижи за отглеждане на стари, недъгави и хроми хора и сираци със задължение, че няма да има право да ги отчуждава другиму и да се грижи за поправката им." Завещателният акт № 432 е публикуван в книгата на Панайот Павлов "Александър Георгиев - Благодетел на Бургас" през 1938 г., преиздадена през 1994 г.
Централният фонд за подпомагане на сираците от войните предлага на дружество "Милосърдие" да отстъпи сиропиталището за 15 години - от 1912 до 1927 г., след което ще бъде върнато в завършен вид и "Милосърдие" се съгласява.
През 1923 г. дружеството влиза във владение на имотите, подарени от Александър Георгиев-Коджакафалията и с добитите от тях приходи се грижи за стари хора и сираци. През 1930 г. дружеството получава обратно от Централния фонд за подпомагане на сираците от войните сградата, но тя има остра нужда от ремонт и обзавеждане. За целта "Милосърдие" събира 100 000 лева и през септември 1931 г. сиропиталището е официално открито с церемония.
Приемат се първите 14 сираци между 5 и 10 години. Освен от частни лица, сиропиталището получава помощи от общината, Търговско-индустриалната камара, Стоковата борса, Черноморска популярна банка, Митницата и други. Назначен е персонал - директор-възпитател, помощник-възпитатели, домакин-счетоводител, готвач, прислужничка и перачка. Зъболекари от Бургас поемат инициативата да лекуват безплатно децата. Музикантите свирят безплатно на концерти с благотворителна цел и приходите постъпват за нуждите на сиропиталището. Дружество "Милосърдие" се ангажира да осигурява чрез фирмите в града работа на завършилите училище. Или - в онези времена целият град е бил ангажиран и сираците са били по някакъв начин деца на целия град.
Това е било през миналия век. Сега нещата не стоят така. Засега решението е отложено до края на май, когато ще има нов директор на интерната и концепция.


--------------------------------------------------------------------------------

Още един апетитен имот в суперцентър

Интернатът не е единственият социален обект в Бургас, към който се гледа с неприкрит интерес. Апетитна сграда на възлово място в центъра на града е тази на ул. "Вола" 1 /ъгъла с ул. "Славянска и пл. "Баба Ганка"/ - изградената със средства на голямата благодетелка на града баба Ганка за социална трапезария. По тоталитарно време там се помещава Дирекция "Музика". Преди няколко години тогавашният областен управител Христин Петков я деактува от държавна в общинска собственост. От тогава тази сграда стои заключена.
Когато от Независимо женско дружество "Самосъзнание" водят разговор с бившия кмет Йоан Костадинов за връщане на социалните й функции като социална детска градина, например, той е искрен да каже, че има интерес сградата да бъде съборена. "Знаете ли какъв бизнесцентър ще стане там", казал бившият градоначалник. За сравнение - в бизнесцентърът от другата страна на площада цената на квадратен метър надхърля 6 000 евро.
Неговият приемник има друго разбиране за нещата и предизборно споразумение с гражданите от сдружението. Само времето ще покаже дали то ще бъде спазено.