Показваме на Ротари - Кавала проект за нов Дом “Надежда”

Побратимихме се с гръцките рицари на благородството, ще обменяме идеи в полза на обществото


   Бордът на Ротари клуб “Бургас” показа на гръцките си приятели от Кавала своя най-голям социален проект, върху който ще се работи до 2010-11 година. Става въпрос за пристрояването на Дом “Надежда” с два нови жилищни етажа и многофункционална зала със съвременно оборудване за различни дисциплини, между които и компютърно обучение. Ротарианците от “Централ Кавала” пристигнаха в Бургас за последния етап от побратимяването с най-стария бургаски клуб. Ритуалът се състоя в Капитанската зала на хотел “България”, където двамата президенти – от гръцка страна г-жа Хриса Целепи, и от българска г-н Георге Попеску размениха основните атрибути на ротарианството.
Впрочем братските връзки между двата клуба са от 1993-а, когато гърците чартират възстановяването на родения и развиващ дейност от 1937-а, но забранен от комунистическата власт бургаски клуб.
На срещата в Бургас пристигна и най-старият гръцки ротарианец Янис Спанакис , който наскоро навършва 90 години.  
“От 1952 г., когато е бил учреден нашият клуб, сме имали много проекти, но най-скъпият ни и този, в който сме последователни от десетилетия, е грижата за 70  възрастни хора. Те живеят сами в изоставено село в планината и не искат да слязат в урбанизираните зони, там няма млади хора. Затова всяка Коледа се качваме при тях - носим от хранителни продукти до обзавеждане на домовете им – всичко, от което се нуждаят. Поддържаме и църквата в селото”, заяви г-жа Целепи. Новото при тях ще бъде помощта за бедни деца от Африка, които ще  идват на почивка и обучение в южната ни съседка.
Догодина Кавала ще бъде домакин на международна среща между  клубовете от Балканите, за да се начертаят общите идеи в служба на обществото в региона и се представят конкретни планове за действие.
Още от тази зима обменът между Кавала и Бургас ще е факт чрез програма за  посещения и обучение на младежи на възраст от 16 до 25 години, ние първи очакваме гостите на ски в Родопите. През пролетта нашите интерактори и ротарактори ще бъдат на гости в красивия гръцки град.