24 Октомври - Световен Ден на Полио
м. Ноември е месец на Фондация Ротари
Възможностите на Фондация Ротари  и това, което българските Ротари клубове са получили от нея, като подкрепа за техните програми са добре известни.

Rotary Internetional и Фондация Ротари подкрепят изпълнението на Глобалната Програма Полио.

В календара на Ротари, 24 октомври е Световния Ден на Полио - една прекрасна възможност в чест на този ден, да продължим и нашата подкрепа с нови вноски за Програмата Полио, необходими в борбата за ликвидиране на заболяването.

През през м.Октомври тази година се отбелязват и 95 години от рождението на Jonas Salk, човекът който открива първата безопасна и ефективна ваксина срещу полиомиелита

Празнувайте Световния Ден на Полио


По призива на Ротари Интернационал, ротарианците от целия свят работят за постигане на набелязаната цел, в следващите три години, до 30 юни 2012, да се постигне набирането на 200 милиона долара.
Тези средства заедно с 355-те милиона щатски долара дарени от фондацията Бил & Мелинда Гейтс като безвъзмездна помощ, ще позволи да продължим програмата Полио и да постигнем генералната цел на тази програма – изкореняването на болестта полиомиелит от лицето на земята.

Какво точно е болестта полиомиелит?
Полиомиелита е едно осакатяващо и потенциално смъртоносно инфекциозно заболяване, което поразява главно деца на възраст под пет години по целия свят.
Полио може да причини парализа и не рядко смърт. Понеже няма лекарство за болестта детски паралич, най-добрата защита е предпазването.

На стойност по-малко от 0,60 цента за ваксината, детето може да бъде защитено срещу тази болест, от смърт или от осакатяване за цял живот
Болестта води до парализа в рамките на часове, парализата при детския паралич е почти винаги невъзвратима
В най-тежките случаи, вирусът на полиомиелита поразява двигателните клетки на мозъка, причинявайки затруднено дишане и дори смърт.
Исторически, полиомиелитът е бил най-честата причина за инвалидност.
Ако полиомиелитът не бъде ликвидиран, светът ще продължи да живее под заплахата от болестта.
Повече от 10 милиона деца ще бъдат парализирани в следващите 40 години, ако светът не успее да набави средствата от 4 милиарда щатски долара за глобални инвестиции в ликвидиране на болестта.

Това е показателна причина ние да продължим и нашите скромни усилия в подкрепа на световната задача на Ротари – ликвидирането на болестта.
 
Ето два начина с които можем да си  помогнем:
•    Активиране на клуба за набирането на средства чрез търгове, проекти, концерти, презентации и с тези възможности включване на обществото в района на клуба за идеята за набиране на средства за изпълнение на програмата. Не бива да забравяме че всеки Ротари клуб е помолен да участва с най-малко 1000 долара годишно в продължение на следващите три години.
•    Взаимстване на идеята със съвършен смисъл, на Дистрикт гуверньора Майкъл Леоне, 2008-09 Д 7120 (Ню Йорк, САЩ), за отправяне на покана към децата да помогнат за защитата на други деца срещу полиомиелит.

Програмата е наречена «Пенита за Полио» Петдесет и осем Ротари клубове и 30 от Интеракт клубовете са помогнали на проекта да е в ход за два месеца (март и април) посредством пускането на буркани за събиране на «Пенита за Полио» в училищата на цялата област. За изненада на организаторите на програмата, децата за 10 дни са дарили над 5000 долара

Използвам моментът че м Ноември е месец на Фондация Ротари и че в м. Октомври е денят на Програмата Полио, за да ви помоля за активност, във вашите клубове и във вашите общества.
Отправям призив към всички Асистенти на Дистрикт гуверньора да се посъветват със своите клубове  и определят по един представител от зоната си, който ще бъде включен в Комитета Полио Плюс на Д 2482
Очаквам имената, телефоните и адресите на тези приятели преди семинара за Фондация Ротари през ноември в Свищов
Очаквам тези приятели на семинара, за първа среща за да обсъдим и приемем плана за работа през 2009-2010 година по подкрепата на 'Програмата Полио Плюс.
 
Приятели споделете как клубът ви планира и празнува Световния Ден на Полио на страниците на сайта и списанието на дистрикта

Нека работим така че с подкрепата си за
Програмата “Полио-Плюс”
да допринесем за ликвидирането на болестта и
Да сбъднем мечтите на много деца по света.
Всичко това е постижимо и зависи от нас,
защото програмата е на Ротари, а
Ротари е в нашите ръце

ПДГ Д-р Любо Атанасов