В Ловеч преглеждат безплатно за рак на гърдата

Безплатни прегледи за рак на гърдата могат да направят жените от Ловеч и региона до 6 ноември, съобщи хирургът д-р Спаска Янакиева. Кампанията е под наслов „Не на рака на гърдата. Профилактиката е неговото лечение". Инициативата е подкрепена от областна администрация, община Ловеч, Регионалния център по здравеопазване, РИОКОЗ, Лекарския съюз, женско дружество „Благодетел" и Ротари клуб - Ловеч.

Ракът на гърдата е втората по честота причина за смърт при жените в България и това се дължи на късната диагностика, посочи д-р Янакиева. Всяка година в страната ни се регистрират около 3100 нови случая на рак на гърдата. Жертва на коварната болест стават около 1100 жени годишно.

В България само 14 на сто от случаите на рак на гърдата са открити при ранна диагностика. До 93 на сто от рака на гърдата е лечим, ако се хване навреме. След 40-годишна възраст при жените е задължително да се прави един път годишно мамографско изследване, каза още д-р Янакиева.

Проблем за България е, че няма организиран масов скрининг, смята онкологът д-р Тихомир Тотев. Според него това трябва да е ангажимент на държавата, като при профилактичните прегледи би трябвало да се обхване 70 на сто от подлежащото население.

Изследванията по време на кампанията в Ловеч за профилактика на рака на млечната жлеза има характер на скрининг, но не така масов, каза още д-р Тотев. Той посочи, че при откриване на отклонения жените ще бъдат насочвани към специалисти.

По време на кампанията всяка жена може да си направи ренгеново мамографско изследване и с него да отиде на безплатен преглед при специалист. Без мамографска снимка е възможно да не бъде хванати по-малките ракови образования. Самите профилактични прегледи са безплатни и ще бъдат извършени от специалисти по онкология, хирургия, акушерство и гинекология и образна диагностика.

Прегледите ще се извършват в сградата на поликлиниката в Ловеч, след актуално рентгеново мамографско изследване, направено в рентгенов мамографски кабинет, който се намира в приземния етаж на болницата. Рентгеновото мамографско изследване може да се направи с направление от РЗОК или срещу заплащане от 20 лева.


http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=416322