ДИМИТРОВДЕН
Приятели,
днес е 26.Октомври  - ДИМИТРОВДЕН!
От името на РК БУРГАС отправям сърдечни поздрави и пожелания за здраве, късмет и духовна победа на всички, които носят името на Свети Димитър.
Скъпи, Димитрини и Димитровци, да сте живи и здрави!
Д-р Димитър Илиев - ортопед
Д-р Димитър Енчев - лицево-челюстна хирургия, стоматолог
Димитър Събков - ДАРС АУТО
Димитър Николов - кмет
Димитър Колев - банкер

Димитър Качулков - инвеститор РК Пиргос

Димитър Павлов (Митко от 2+) РК Приморие
Димитър Узунов - наш приятел РК Приморие
Димитрина Никифорова - РК Приморие
Димитър Димитров - РК Приморие


Народният култ към Свети Димитър го представя като по-голям брат на Свети Георги. Пък според народните предания от този ден започва зимния период.
На този ден именници са Димитър, Димитрина, Димитричка, Драгана, Мита, Митка, Митко, Митьо, Димо, Дима, Димка.
Свети великомъченик Димитрий Солунски Чудотворец е роден в Солун през 3 век. Неговият баща бил управител на града, а по религиозни убеждения - християнин. Когато родителите на Димитрий умират, император Максимиан го назначава на висок военен пост със заповедта да преследва християните. Покръстеният като дете Димитрий обаче ги покровителствал и започнал да насърчава разпространението на Христовата вяра. Максимиан поискал от Димитрий да се откаже от вярата си, но никакви увещанията не помогнали. Димитрий бил хвърлен в тъмница, а прочутият борец Лий предизвикал на борба осъдените християни и ги убивал, като ги хвърлял в пропаст върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да премери сили с Лий и успял да го победи, хвърляйки го в пропастта. Затова по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий - прободен с копие в 306 година.